понедељак, 12. април 2010.

Коментар на споразуме четника са НДХ

Територија Босне и Херцеговине за време Другог светског рата ушла је у састав ''Независне државе Хрватске''. И овде, као и у осталим деловима ове нацистичке творевине, усташе су започеле остваривање свог плана, физичке и духовне ликвидације Срба, као и Јевреја и Рома. Као одговор на усташки геноцид, Срби су почели да организују и формирали устаничке одреде. Ти одреди су политички необележени, и једини циљ им је спасавање својих живота. Комунистичка партија Југославије је , ипак, гледала да контролу над устаницима преузме у своје руке. У редовима устаника налазили су се и чланови ове партије. Тако су у свим крајевима Југославије упоредо настајала два покрета отпора. Партизански, под вођством Комунистичке партије, и четнички, под вођством пуковника Драже Михаиловића. На територији Босне, иста је ситуација. Срби у почетку одлазе у шуме да би се организовали и одбранили од усташа. Ови одреди у почетку, иаоко подељени у два покрета, сарађују и заједнички се боре против усташа и окупатора. Касније, када почињу да истичу своје политичке циљеве (пре свега комунисти) долази до сукоба 1942. године. Устаници су до тада водили заједничке акције, имали заједнички штаб. Међутим, пошто је комунистима био циљ рушење краљевине Југославије и успостава комунистичког режима, а четницима рестаурација монархије, сукоб је био неминован. Сукоб који је избио је био веома кобан по Србе. Долази до смањења акција против усташа и окупатора, Срби се убијају међусобно зарад политике, док се два покрета отпора боре међусобно усташе могу да врше геноцид. Оба покрета отпора, и партизански и четнички, имају различите тактике.
-Комунисти предлажу непрестану борбу против окупатора и усташа, не водећи бригу о жртвама које ће то донети.
-Четници воде једну реалну политику, они знају да је непријатељ јачи и да би тренутне акције донеле само лоше ствари (страдање Срба, губитак људства).
Зато је у овим крајевима дошло до споразума између појединих четничких одреда и цивилних власти НДХ и представника Хрватских оружаних снага.
Да напоменем, треба правити разлику између домобрана и усташа. Усташе су биле сачињене од шовиниста, расиста, криминалаца, убица и лопова, који нису бирале које ће све методе спровести у истребљивању Срба, Јевреја и Рома. Домобрани су, пак, били блажа варијанта усташа. Већина њих, се у домобранима нашла против своје воље, или су то били људи који нису подржавали расистичко-шовинистичку политику Анте Павелића. Они нису чинили монструозне злочине као усташе (мада су у одређеним случајевима учествовали у злочинима), и са њима је предлагано да се воде преговори, и да се покушају придобити политичко-дипломатским мерама. Њих су и партизани и четници више толерисали.
Поједини четнички одреди (''Кочић'' под командом Уроша Дреновића, ''Борја'' под командом Радета Радића, Озренски одред под командом Цвијетина Тодића, ''Краљ Петар II'' и Требавски одред под командом Саве Божића) су споразуме са властима НДХ писмено оверили.
Наиме, уколико се сагледају поједине тачке споразума, долази се до закључка да су они и издајнички (!) али и спасоносни по Србе тих крајева. Поједине тачке су биле само формалне, а неке од њих никада нису ни спроведене.
Споразум који је потписао Урош Дреновић , 27. априла, обухватао је неке од следећих тачака:
Тачка број 2:
''Заједничким сарадњама има се одмах након овог састанка порадити на помоћи свих становника како у граду тако и у селу. Тиме се подразумјева узајамни саобраћај и замјена свих добара, а у ту сврху омогућити несметани долазак и одлазак сељака без разлике у град. Државне власти ће својим ауторитетом као и материјалном помоћи обнављање порушених или попаљених домова.''

Нема сумње да су заслуге за ове споразуме имали и Немци. Њима је у интересу да спроведу ''пацификацију'' целе НДХ. Немачки официри су се често жалили на усташе и тражили чак да се оне разоружају. Међутим, то дога није никада дошло због самог Хитлера. Немцима је циљ окупација и експлоатација територије бивше Југославије. Њима није у интересу да воде борбе на територији НДХ, јер су у том периоду заузети борбама на источном фронту и на северу Африке. Зато њима одговара да се устаници умире одређеним мерама. Споразуми који су потписали четници са НДХ, вратили су какав-такав мир у та подручја. Народ се вратио пољопривреди, сточарству, и Срби су спасени од усташког геноцида. Међутим, и поред споразума, између четника и домобрана је долазило до сукоба.


Тачка 6:
''Обитељи чији су браниоци у заробљеништву, а који не припадају комунистичкој партији добивати ће одмах потпору у смислу постојећих одредаба и то за жену 16 куна, а за дјете по 10 куна дневно.''
На жалост, за ово нисам успео да нађем икакве друге доказе, могуће је да је спроведено, јер су општинску власт преузели Срби. Aли, могуће је такође да су појединци злоупотребљавали материјалну помоћ која је стизала Србима.

Тачка 7:
''Исто тако све удовице које су страдале приликом акција око сузбијања побуна а чији хранилац није био комуниста, добит ће одмах подпору од стране државе.''
Исто као и мој коментар на тачку број 6.

Тачка 8:
''Свим становницима православне вјероисповести гарантује се апсолутно слободно исповједање своје вјере, слављење својих вјерских празника и славе, као и једнакост пред законима. У ту сврху, свјећеници православне вјере могу слободно вршити своју дужност. Државне и војне власти материјално ће помоћи око поправљања порушених цркава.''
Хрвати користе израз православна вера, који је 1941. забрањен у НДХ. Ипак, власти НДХ нису сигурно помагале обнову православних цркава. 1942. године, Павелић ће оформити Хрватску православну цркву, ради лакшег придобијања Срба. ''Ако већ не могу да промене веру, и постану католици, барем нека постану Хрвати'', говорио је Павелић. Усташе су током целог рата немилосрдно уништавале православне цркве, и зверски убијале православне свештенике.

То су тачке споразума којима се Србима враћају основна људска права, право на живот, слобода вероисповести...

Следеће тачке су обухватале војну сарадњу четника и ''Хрватских оружаних снага''.

Тачка број 3:
''Хрватске оружане снаге ће својом снагом заштићивати српска села у заједници са четницима од напада комуниста односно т.зв. ''партизана''.

Тачка 5:
''Хрватске оружане снаге заједно са четницима у граду као и на терену сузбијати ће и уништавати комунистичке банде.''

Тачка 9:
''Све акције око уништења комунистичких банди вршит ће споразумни заповједник хрватских оружаних снага и заповједник четничких организација''.

Такође, недостатак доказа за ову тврдњу. Иако комунистичка историографија наводи заједничке акције четника и усташа, четника и домобрана против партизана, остали извори (немачки, италијански, четнички) то не тврде. Тако на пример комунисти наводе да је у операцијама на Козари учествовало и 2000 четника Уроша Дреновића и Вукашина Марчетића, што није тачно. Дреновић је споразум са цивилним властима потписао у априлу, а операције на Козари су извођене у јуну. Дакле, ако се гледа датум, и тачке споразума то је могуће, међутим недостају сведоци и докази за то. И, да ли је могуће да четници као Срби, учествују заједно са усташама, које на све могуће начине уништавају Србе, у једној акцији у којој је животе изгубило хиљаде Срба, што убијањем што одвођењем у Јасеновац?
Здравом логиком и рационалним размишљањем ће свако закључити да је то немогуће. Међутим, комунистичка историографија тврди обратно.

Споразум су потписали и оверили:

Командант четничких организација: ''Кочић''-Дреновић в.р.

Представник политичких орган. Т. Митровић в.р.

М.П.

Велика Жупа Плива и Рама Јајце

Заповједник бојник: Емил Ратај в.р.

Предстојник кот. суда:

Константин Урумовић в.р.

Котарски предстојник:

Марко Јунгић

За точност преписа:

Прочелник оперативног одјела

главностожерни пуковник

Драгојлов [1]


Сам Дреновић је на конференцији босанско четничких одреда 7. јуна 1942. године рекао у вези ових споразума:''У погледу акције против Хрвата проста је ствар- докле је јак вањски фронт, ми не можемо ништа, јер ће им њихови савезници (Немци) помоћи и ми морамо бити опрезни... Ми морамо што даље изигравати ову политику, док не пукне вањски фронт, а онда...'' [2]

Појединим официрима се није свидела Дреновићева тактика, па су га критиковали:
''Дреновић је слао поклонствену депутацију у име Босанске крајине да изјави лојалност поглавнику и владици Термогену у Загреб. Вечито је са Хрватима и Немцима у Бања Луци.'' [3]
Писао је Захарије Остојић Дражи.
Ипак, сам Остојић га је касније и хвалио:
''Дреновић се изгледа добро снашао. Постараћу се да му преко Хуга (Боривоје Митрановић- прим. аут.) поручим чување нашег живља од Немаца и усташа.'' [4]
Шеф пропаганде команде Босанских четничких одреда, Бранислав Лазичић, је навео разлог ових склапања споразума:
''Напад комуниста присилио је вође војно-четничких одреда да се осигурају барем према Хрватима. И да на тај начин заштите народ од даљег клања.'' [5]
Наиме, четници, који нису у могућности да тренутно воде борбе и са партизанима, усташама и Немцима, морали су да се очувају у овим крајевима, зато су и дошли ови споразуми. На жалост, они нису једино могли да се споразумеју са партизанима, међутим, то је разумљиво јер су њихови циљеви у јаком контрасту. Немци ће доћи и отићи, а са њима и усташе, које зависе од њих, међутим, комунисти неће, јер они раде самостално, и не бирају средства да дођу до свог циља- доласка на власт. Жалосно је што су Срби уместо да се боре заједно против усташа, борили се међусобно.

Следећи одред који је писмено оверио споразум са НДХ, био је одред ''Борја'' под командом Радета Радића. Споразум је начињен 9. јуна.
Радићев споразум је садржао сличне тачке споразума који је потписао и Дреновић, међутим први тачка је веома кобна по њега.
У њој се између осталог каже:
''Припадници четничких постројби (војно четничког одреда ''Борја'') са просторије ... признају врновничтво Независне државе Хрватске и као припадници НДХ изјављују приврженост и оданост држави Хрватској''.
Радић је на конференцији у Кулашима тврдио да је ово учињено само формално. Међутим, без обзира да ли је то формално или не, то стоји у једном докуметну који је он потписао. По правној основи, то се сматра издајом и казненим делом. Признавање НДХ значи признавање окупације Југославије, коју четници нису признавали. И из моралног погледа је то издаја, јер Радић признаје НДХ која не признаје Србе као народ, и тежи да их истреби.
Међутим, у следећим тачкама овог споразума, Радић је ипак донео боље услове за Србе.
Четници су тражили да њихови људи управљају општинама, што је и учињено.
О томе, и неким другим стварима говори тачка 5:
Представници четничких постројби стављају слиједеће примједбе
а) Да се очитује приврженост и оданост, која је споменута у точ. 1 записника, житељи са означеног подручја желе имати управу својих обћина.
Ради тога, при именовању обћинских управа желе да биди саслушавани и представници горњих житеља, а њихови приједлози уважени под претпоставнком, да предложени људи буду исправни држављани Независне Државе Хрватске.
Одговорност у предњем правцу носит ће лично горњи представник.
б) Да у вези са хрватском оружаном снагом судјелују добровољно на сузбијању и уништавању комунистичко-бољшевиких банди, те да у ту сврху задрже оружје.
ц) Да се враћеном пучанству, које покаже приврженост према држави и државним властима, пружи државна потпора, као и накнади штета учињена у току операција, а напосле да се оним удовицама и сирочади, чији храниоц погине приликом акција око сузбијања комунистичко-бољшевичких банди додијели одмах потпора са стране државе,а све у смиослу постојећих законских прописа, који вриједе за све држављане.
д) Да обитељи чији су храниоци у заробљеништву, а који не припадају комунистичкој партији, добивају потпору у смислу постојећих одредаба и то на жену по 16 куна, а за дијете по 10 куна дневно.
е) Да се и досадањим припадницима четничких постројби призна право на одликовање и награду, у колико се особито истакну у борбама против комуниста.
ф) Да се омогући православном живљу предњег подручја, у колико буде исправног владања, запослење и зарада на државним и другим јавним радовима.
г) Да се становницима православне вјере зајамчи потпуно слободно исповједање њихове вјере у смислу постојећих закона.
х) Да се дозволи улазак у град житељима православне вјере ради помирења својих животних потреба.

У потпису споразума стоји:
Предње одредбе ступају на снагу одмах по потписивању
У Бањој Луци, дана 9. липња 1942. године

ЗАПОВЈЕДНИК ЧЕТ. ПОСТРОЈБИ ''БОРЈЕ''
Радослав Радић , в.р.

ВЕЛИКИ ЖУПАН САНА И ЛУКА:
Др. Гвоздић в.р.

ЗАПОВЈЕДНИК БАЊАЛУЧКОГ ЗДРГУА:
Брозовић Иван в.р.

УСТАШКИ СТОЖЕРНИК:
М. Бељан в.р.

Да је приепис сугласан са изворником потврђује:

Тајник Великог Жупана:
Маглалјија
М.П. [6]
Видимо да је и у овом споразуму наведено исто што и у ономе који је потписао Дреновић. Међутим, нема сумња да су и једни и други гледали на споразум као формалан, и да многе његове тачке нису спроведене. Такође, недостаје доказа за заједничке борбе четника и домобрана, четника и усташа против партизана.
На жалост, Радић се бавио и шверцом са Хрватима и Немцима. Он је наиме, експлоатиосао шуме, и Хрватима и Немцима продавао дрво. Радић није био једини такав командант, али је јако жалосно да су ове споразуме поједини борци за слободу Срба, како су себе називали, користили у личну корист. Тако, уместо да штите народ, поједини четници су се богатили и користили ове споразуме за личну корист. Радић је касније разрешен дужности, и премештен у Централни национални комитет. И сам Дреновић се касније жалио на Радића, у свом упуту упућеном Србима, 1944. године:
''Српски народе!...
Сазнао сам сасвим сигурно, да у последње време, четнички команданти Радослав Радић и Јован Мишић воде некакве тајне преговоре са представницима крвавих усташа из Бања Луке. Циљ ових преговора је да се приправи пут у Загреб за једну поклонствену делегацију која би имала да у име српског народа и четничког покрета у Босни, призна тзв. НДХ и положи присјегу вјерности крвнику Српског народа и убици краља Александра, поглавнику Анти Павелићу.'' [7]
За Дреновића су пак говорили да је поштен и да не толерише пљачку, иако је он предлагао да се од Хрвата узима и новац!
Сам Дреновић је, пак, имао смелости да у једној од својих посета Бања Луци, оде на забаву и пије са домобранима и усташама у једном бањалучком хотелу. Дреновић се превише занео у ове споразуме, па њему није ишло на штету да се и проведе са својим непријатељима. Недостатак стручног војног кадра утицао је на то да се у четничком покрету јаве многе такве грешке. Поједини команданти нису трпели једни друге, нису се борили против пљачке, неки су је чак и одобравали. Тек када је Дража послао Славољуба Вранешевића у ове пределе, долази до реорганизовања јединица. Међутим, реорганизацију је било доста тешко извести. Капетан Манојло Пејић наводи да реорганизација није била успешна јер ''Недостаје команданата, високог официра од апсолутног ауторитета, са потребним средствима (материјалним и за везу). Јер су овдашњи одреди имали сношљиве односе и везу са Немцима и Хрватима, због чега су крили ма какву везу са Равногорским покретом, и на крају због пљачке, коју су поједини команданти толерисали зарад одржања и положаја.'' [8]
Као највеће противнике реорганизације Пејић наводи Радића и Марчетића, а као велике присталице тога Дреновића и Тешановића.[9]
Реорганизација је ипак извршена, одреди су прегруписани и формирана је команда Западне Босне, под називом ''Горски штаб број 300''.

После Дреновића и Радића, споразум су начинили Требавски, Озренски и одред ''Краљ Петар II'' 28. маја 1942.
Они су такође признали НДХ, обавезали се на верност и заједничку борбу против комуниста. Споразум садржи и тачке о изједначавању права Срба са осталим народима, њихова могућност враћања нормалном животу. Власти НДХ обавезале су се да ће четницима давати муницију за борбу против партизана.
Тачка број 4, између осталог садржи:
''13. – Да се по могућности врате људи који су одведени у логоре, а по препоруци и исказу заповједника. Док се не врате, да се изда потпора њиховим породицама, ако су сиромашног стања, као обитељима оних, чији се храниоц налази у Њемачком заробљеништву.
14. – Да се свима изјбеглицама дозволи несметан повратак својим кућама, а у колико су страдали, да им се додјели помоћ, као и свима осталим пострадалим држављанима НДХ.''

Четници су пробали да зауставе одвођење Срба у концентрационе логоре, и обезбеде прогнанима повратак. Усташе су ретко када пуштале затворенике из логора, шта више оне су их зверски убијале. Срби су често бежали преко Дрине у Србију, међеутим, усташе су их редовно нападале и масакрирале.

Споразум су потписали:
''ЗА ОЗРЕНСКИ ЧЕТНИЧКИ ОДРЕД ЗАПОВЈЕДНИК
Цвијетин Тодић, в.р.

НАЧЕЛНИК ШТАБА
Цвијетин Ђурић в.р.

САВЈЕТНИК ШТАБА
Бранко Стакић, в.р.

ВЕЛИКИ ЖУПАН ПРИ ПРЕДСЈЕДНИШТВУ ВЛАДЕ
Др. Милан Бадовинац, в.р.

ЗАПОВЈЕДНИК 4. ПЈЕШАДИЈСКЕ ДИВИЗИЈЕ
ПУКОВНИК Богдан Мајетић в.р

ЗА ТРЕБАВСКИ ЧЕТНИЧКИ ОДРЕД: ЗАПОВЈЕДНИК
Сава Божић в,р,

НАЧЕЛНИК ШТАБА
Петар Арнаутовић

САВЈЕТНИК ШТАБА
Ђоко Милошевић в.р.

УСТАШКИ ПОДПУКОВНИК
Иван Шојат в.р.

ОПУНОМОЋЕНИЦИ ЧЕТНИЧКОД ОДРЕДА КРАЉА ПЕТРА II. ДЕЛЕГАТИ ТРЕБАВСКОГ ОДРЕДА:
Сава Божић в.р. Петар Арнаутовић в.р. Ђоко Милошевић в.р.

ЗА ТОЧНОСТ ПРЕПИСА ЈАМЧИ:
М.П.
ГЛАВАР СТОЖЕРА 4. ДИВИЗИЈЕ, Глст. Бојник
В. Кадић''
[10]
У сва три споразума се као потписници јављају усташе, подпуковник Шојат, стожерник Бељан и пуковник Драгојлов. Међутим, они су само посредници споразума. Иако се овде помињу усташе, четници су са њима наставили борбе о чему постоје подаци.

Закључак:
Пошто су многи ове споразуме стављали на терет врховној команди ЈВуО и Дражи, јасно ја да Дража нема никакве веза са њима. Прво, ови одреди су били независни, нису примали наређења од врховне команде, и њихови команданти су радили самовољно. Друго, они јесу Дражу признавали за врховног команданта, али под његовом контролом нису били.
Што се тиче признавања НДХ, у случају другачијех исхода рата, њима би било суђено за издају. Они би вероватно у своју одбрану рекли да су штитили народ, али то није чврст и аргументован доказ, за разлику од споразума.
Споразима су вратили мир у подручја где су деловали наведени одреди, и Срби су се вратили нормалном животу. Срби су спасени одвођења у логоре, и ове територије су избегле судбину неких других, где су Срби масовно страдали. Тако су околини Бања Луке, у селима Мотикама, Шарговцу и Дракулићу, усташе . фебруара 1942. убиле 2.300 људи. Усташе су поклале 551 дете.
- у Дракулићу 294,
- у Мотикама 207
- и у Шарговцу 50 деце.
Покољ је предводио фратар Мирослав Филиповић-Мајсторовић. [11]
Сличан пример је и облас планине Козаре, непосредно у близини територија ових одреда, где су Немци и усташе спровели невиђени геноцид. 33 398 људи је убијено, док се многи воде као нестали.
Зато су ови споразуми били спасоносни по Србе, јер на наведеним подручјима није било могуће спровести такве масовне злочине.
Оно што је био главни проблем је недостатак стручног официрског кадра, неслога команданата одреда, пљачка и злоупотреба споразума у личну корист. Ситуација се побољшала, како је горе наведено, тек када је Дража послао Славољуба Вранешевића са групом официра у ове крајеве да изврши реорганизацију.


Извори:

1, 6, 10- Поседујем бројеве факсимила докумената са преписом оригиналних споразума, али пошто нисам посетио Војни архив, немам право да их поставим.
2- Прес Магазин 4. јануар 2009. 20-21
3, 4- Милослав Самарџић- Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета том 2, 137-138.
5- Прес Магазин 4. јануар 2009. 20-21
7- Павле Милошевић- Југословенска војска у Отаџбини 1941-1945. 247.
8, 9- Милослав Самарџић- Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета том 2, 319-320.
11- Радоје Лукић- Рат и дјеца Козаре, 17.

Нема коментара:

Постави коментар