петак, 25. децембар 2009.

Мартовски преговори

Дакле реч је о преговорима представника НОП-а са члановима немачког вермахта. (Простије речено преговори партизана и немаца)
Преговори су се десили 1943. године у марту.
Партизанска делегација на челу са Милованом Ђиласом, Кочом Поповићем и Владимиром Велебитом одлази у Горњи Вакуф да преговара са немцима.
Као разлог преговора наводи се тешка ситуација партизана, недостатак муниције, хране и санитета и велики број рањеника.
У ово време се одиграла битка на Неретви. Пошто су партизани у првом налету били разбијени, и видели да се неће извући лако, Тито шаље своју делегацију да преговара са немцима.
Партизани су Немцима рекли да они не виде разлог да се боре против њих, јер су њима једини прави непријатељи четници (ЈВУО).
Такође су тражили примирје, договор о ненападању и размену заробљеника.
Партизан су саставили један меморандум и предали га Немцима, а најспорнија је 3. тачка:
А)Да у садашњој ситуацији нема разлога због којег би немачки Вермахт вршио ратне акције против Народнослободилачке војске Југославије, поготово у светлу положаја, непријатеља и интереса обе стране-према томе, било би у интересу обе стране кад би непријатељства престала. У вези с тим, немачка команда и ова делегација требају одредити своје предлоге који се тичу евентуалне зоне и навести циљеве економских и других интереса.

Б)Народнослободилачка војска Југославије сматра четнике главним непријатељима.

То што су партизани тражили је и договорено. Обустављени су накратко сукоби Немаца и партизана, што је партизанима послужило да се пробију кроз обруч, и један део њихових снага стиже у Црну Гору, а други одлази у централну Босну.
Разменили су заробљенике, и ослобођена је Титова жена Херта Хас.
Партизани су такође нагласили Немцима да ће се борити против Енглеза и Американаца, ако се ови искрцају на јадранској обали.
Затим Ђилас и Велебит одлазе немачким авионом у Загреб да наставе преговоре са немачким изаслаником у НДХ, Зигфридом фон Кашеом и Глејзом фон Хорстенауом.
Каше је известио Берлин о преговорима и тражио склапање трајног споразума са партизанима.
Министар вањских послова фон Рибентроп је известио фон Кашеа и фон Хорстенауа да са бандитима нема преговора и да је некакав трајан споразум са њима не могућ.
То је крај ових преговора а размена заробљеника је настављена до краја рата.





Размена заробљеника између партизана и Немаца, у Босни 1942. године



1 коментар:

  1. Поздрав друже! :)
    Драго ми је да си се и ти придружио блогословији ;)

    http://bajadojaja.blogspot.com/

    Знаш ко је :)

    ОдговориИзбриши