четвртак, 24. децембар 2009.

Робна Кућа- Битка на Неретви


Једна од епизода из емисије ''Робна кућа'', бави се снимањем највећег филма у старој Југославији, битке на Неретви. Филм је направљен по ''истинитим догађајима'' који су се десили за време такозване ''четврте офанзиве''. Наравно, филм је постао мит, и биће запамћен као најскупљи филм у историји Југославије. Поред најбољег домаћег глумачког кадра, у филму су глумили и страни врхунски глумци (Орсон Велс, Харди Кругер...). Плакат за филм је насликао Пабло Пикасо. О самом снимању филма погледајте у емисији.
Све је то лепо, али да ли је филм снимљен на основу истинитих догађаја?
Наравно да не. У филму је, како је то био обичај Титове власти, глорификован партизански покрет до максимума, док се највише блати Равногорски покрет (као и у осталим партизанским филмовима).
Партизани се приказују као изузетно храбри, поштени, уљудни борци, док су четници приказани као неспособна војска, сарадник окупатора.
Међутим, комунисти су заборавили да убаце доста тога у филм.
Рушење моста није био ''изванредан тактички потез'', већ паничан потез Тита, који је, видевши да са друге стране Неретве надиру четници, наредио да се мост хитно сруши.
Нема бојева за Невесиње, које је више пута освајано од обе стране (партизана и четника).
И заборавили су да ставе у филму како Коча Поповић, Милован Ђилас и Владимир Велебит одлазе у Горњи Вакуф, Сарајево и Загреб, на преговоре са Немцима и усташама.


1. део емисије
http://www.youtube.com/watch?v=QkHEs3sIFOc&NR=1

2. део емисије
http://www.youtube.com/watch?v=d5gEqh-gLxE

Нема коментара:

Постави коментар