четвртак, 24. децембар 2009.

Недић и Љотић- Родољуби или издајници?
Често помињана тема у скорије време, је та да су Недић и Љотић били српске патриоте које су спашавале Србе, тако што су сарађивали са Немцима.

Око Недића се води велика дискусија и дилема. Наиме, Милан Недић је био човек по убеђењу патриота, помирио се са поразом, и одлучио се за сарадњу са Немцима. Током рата, организовао је пријем Српских избеглица са територије НДХ. Недићева политика је била:''Ред, рад и дисциплина'' и ред и мир у земљи. Недић је често протестовао код Немаца, због злочина усташа, балиста, муслимана над Србима. Чак је и претио оставком. На место претседника владе ''Народног спаса'', долази почетком септембра. Прича се да му је генерал Данкелман понудио испресецану мапу Србије, где је Србија била подељена између Мађарске, Бугарске, Албаније, НДХ, а Банат и Београд, који је преименован у ''Принц Еугенштад'', задржан у рукама Немаца. На то је Недић одговорио:''Нека незналице и неваљалци пљују по мом имену, и нека газе моју част, али неће усташе клати на тлу Србије, и неће се Мађари ширити по мом Опленцу, по мом Крагујевцу''. Те је након тога прихватио улогу претседника владе.1 Недић је надао да ће завести ред и мир у земљи, те је тако постао оштар противник комуниста и Драже Михаиловића. Лоша страна Милана Недића је та, што су припадници његове Државне страже, радили у логорима широм Србије, на Бањици, старом Сајмишту... Током целог рата, послаће у логоре велик број Равногораца, и мањи број комуниста. Српска Државна Стража послужиће припадницима ЈВуО, Дражиним четницима, као одличан магацин за набавку муниције, те ће многи одреди постати легализовани у редовима СДС-а- Тиме ће добити муницију, мада не баш најбољу, пошто су Немци Недићевим и Љотићевим трупама давали најлошије наоружање. Исто тако ће четници набављати многе корисне иформације, и вршити саботаже.

ЗБОР, је била прогерманска, и профашистичка странка, основана у Загребу 1935. године. Иако су Љотићевци увек истицали да немају никакве сличности и да се не угледају на фашизам и нацизам, није било тако. Њихова идеологија је узимала за узор и нацизам и фашизам, као први узор на нацизам, била је против јевреја.

Главне карактеристике програма и деловања ЈНП Збор су:

* сталешко уређење државе
* анти-комунизам
* веровање у постојање „јеврејске завере“
* југословенство
* патријахална и религијска традиција југословенских народа

Љотић је организовао одреде под именом:''Српски добровољачки корпус''. Љотићевцу су говорили да је краљ Петар за њих, само што је он британски заробљеник. Тако су водили пропаганду, и надали се да ће придобити народ на своју страну.
Љотићевци су били квислинзи у правом значењу те речи. Њихови одреди су били под командом Немаца, те увек слушали њихова наређења. У акцији су ишли само по наређењу Немаца. Под фирмом борбе против комуниста, Љотићевци су током целог рата водили борбе против четника, и мање окршаје са комунистима, пошто их није било у Србији до доласка Црвене Армије. Учествовали су раме уз раме са Немцима и Бугарима у операцијама против четника. У одмаздама '41, припадници СДК су надгледали стрељања грађана, и чак учествовали у прикупљању грађана за стрељање. 2. Такође су Немачким властима предавали имена Равногораца, и комуниста.


Недић је ипак имао удела у спашавању Срба, док Љотић није. Прво, Љотић није организовао помоћ за Српске избеглице као Недић, друго Љотић своје одреде није слао у Босну да се боре против усташа, додуше није ни Недић, али је Недић примао избеглице. Док су четници успевали да се убаце у редове СДС-а, са СДК то није било могуће. Љотићевци су били верни својим господарима Немцима, те би такве случајеве одмах пријавили. Док је одређен број припадника Државне страже, од почетка рата био наклоњен Дражи. Пример је пуковник Милан Калабић, отац Николе Калабића, стрељан након што је откривено да је наоружавао четнике.


Извори:

1-Документарна емисија Равногорска читанка, епизода 2, Црне шамије. РТС-ТВБ ''Вајат'' Београд 2002.

2-Светислав М. Максимовић-Они су нас убијали, ''Кораци'' Крагујевац 1990.

Нема коментара:

Постави коментар